back to top

Marić: Mijenjat ćemo nazive spornih ulica, do novih imena dogovorom

Mostar — Postoji politička volja da se promijene nazivi pet spornih ulica u Mostaru i to treba biti učinjeno konsenzusom, poruka je predsjednika Gradskog vijeća (GV) Mostara, Salema Marića sa press-konferencije u pauzi zasjedanja mostarskog Parlamenta.

Podsjećanja radi, na dnevnom redu sjednice je i izglasavanje sastava posebne Komisije, od koje se očekuje da Gradskom vijeću iznese prijedloge novih naziva za ulice koje su HDZ-ove vlasti u tzv. zapadnom dijelu Mostara sredinom devedesetih godina prošlog vijeka jednostrano dale imena po vojnim i civilnim zvaničnicima ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. To su ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Jure Francetića, Ive Zelenike, te Đure Spuževića.

“Mi smo našli rješenje koje treba da dadne rezultat na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, na način da predložimo privremenu komisiju”, izjavio je na press-konferenciji u pauzi zasjedanja GV-a Mostar predsjednik tog organa Salem Marić.

Naveo je da će u toj Komisiji, kao najodgovorniji ljudi Grada Mostara, biti predsjednik GV, gradonačelnik, sa predsjednicima klubova konstitutivnih naroda. Oni bi trebali predložiti Gradskom vijeću nove nazive ulica, a ta je mogućnost ostavljena svim vijećnicima.

Treba podsjetiti da je mostarski SDP još jutros, prije početka sjednice izašao sa svojim prijedlozima novih naziva tih ulica, tražeći da se glasa o uvrštavanju u dnevni red.

Marić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, o tome kazao kako postoji volja da se promijene nazivi pet spornih ulica, te da je to SDP-ov jednostrani pokušaj izmjene naziva ulica, po logici, “ako ne prihvatite to, niste za to”.

“Svi smo za promjenu naziva ulica, da se skinu nazivi ovih pet ulica, a o novim imenima, nazivima ulica, trebamo se dogovoriti”, rekao je Salem Marić, dodajući da to mora biti zajednički dogovor, konsenzus u Gradskom vijeću.

Novinarima se obratio i vijećnik, te čelnik mostarskog SDP-a, Arman Zalihić, koji je ponovio kako u opoziciji nisu zadovoljni sastavom komisije Gradskog vijeća za prijedlog izmjene naziva pet ulica, jer nije uključena opozicija.

“Predložili smo izmjenu ovih pet ulica, ali tražimo da se napravi sveobuhvatno rješenje o izmjeni svih ulica u Gradu Mostaru, da dobijemo ulice po Mostarcima i onima koji su zadužili Grad Mostar”, rekao je uz ostalo Zalihić.

On je podsjetio kako je SDP-ov prijedlog da se ulica Jure Francetića preimenuje u Ulicu dobrovoljnih davalaca krvi, zatim Mile Budaka u Ulicu Svetozara Ćorovića, Đure Spuževića u Ulicu sestara Bergmann, Ive Zelenike u Ulicu Ante Zelenike, te Vokića i Lorkovića u Ulicu Husage Ćišića.

Podsjetimo, opoziciona vijećnica Irma Baralija jutros je na društvenim mrežama objavila kako su gradski čelnici dobili pismo sa najuticajnijih adresa međunarodne zajednice u BiH, sa zahtjevom da se promijene nazivi pet spornih ulica.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić smatra kako je time stvoren utisak da nas stranci “na nešto prisiljavaju”, što nije tačno, tvrdi Kordić i dodaje kako “te stvari idu i to su normalne stvari”.

“U razgovoru sa svim vijećnicima se pokazalo da imamo dovoljno tu i hrabrosti i mudrosti da krenemo i te probleme rješavati, tako da nema tu ništa spektakularno. To je jedan proces koji već duže vremena traje”, rekao je uz ostalo Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić je još rekao da danas nije bilo glasanja o ulicama, te je u pitanju ‘obično politikantstvo’.

(StarMo)

starmo.ba

Popularno danas