back to top

Najpopularniji CMS sistemi za izradu web stranice

 Prisutnost na internetu je od izuzetne važnosti, pogotovo u vrijeme konstantnog razvoja digitalne tehnologije. Upravo je web stranica najbolji prijatelj vašem poslovanju, a kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s time koji su najpopularniji CMS sistemi za web stranice.

Zbog čega je web stranica važna?

Preko njih vi kreirate imidž kompanije, približavate poslovanje ciljanim grupama i potencijalnim klijentima. Zbog toga je sasvim opravdana činjenica da ukoliko ne posjedujete web stranicu kao i da ne postojite.

Uz dobru optimizaciju, kvalitetan sadržaj i primamljiv izgled možete stvoriti jedan besplatan oblik promocije.

Online prisutnost jedne kompanije omogućava da proširi svoje tržište i ciljane skupine. Internet spaja čitav svijet zbog toga dopustite da vas konektuje sa svim budućim klijentima ili kupcima. Nije dovoljna samo Facebook stranica ili Instagram profil za online izlaganje brenda. Oni su svakako odlični za dodatno povezivanje sa publikom, no bez web stranice ostavlja se dojam neprofesionalnosti.  Dok su društvene mreže izvrsne za kupce ili korisnike vaših usluga, web stranice su za sve potencijalne ulagače ili ozbiljne klijente koji žele više upoznati kompaniju.

Kreiranje stranice

Prvi korak u kreiranju stranice je odabir CMS sistema.

CMS sistemi su u biti namijenjeni za upravljanje sadržajem koji se pojavljuje  na vašoj web stranici. Uz njihovu pomoć možete dodavati tekst i slike, uređivati informacije i sve što je vezano za vizualnu prezentaciju.

Ne morate biti stručnjak za tehnologiju jer je njihova upotreba dosta jednostavna. CMS sistemi zasigurno čine održavanje web stranice laganom.

Najpopularniji CMS sistemi su WordPress, Joomla, Drupal i Blogger. Na svijetu postoji oko 1 milijarda web stranica. Od toga WordPress zauzima najveći udio kao CMS sistem jer ga koriste preko 21 milion korisnika.

Njegova jednostavnost ga čini najpopularnijim CMS sistemom. Dakle, ne morate biti informatičar da kreirate i održavate web stranicu. Nakon što se odlučite za CMS sistem tek tada slijedi kreiranje sadržaja na stranici.

najpopularniji cms sistemi za izradu web stranice
Kodiranje web stranice

Kakav sadržaj web stranice moraju imati?

Prilikom kreiranja vaše stranice neophodno je da jedan dio bude izdvojen samo za osnovne podatke (adresa, kontakt telefon, e – mail itd.)

Naravno, izdvojite dio gdje je detaljnije napisano o historiji, nastanku, razvoju vaše kompanije. On će omogućiti da vaš brend bolje upoznaju. Također ovdje mora biti prikazan vaš cjelokupan identitet i koji su vaši ciljevi i dosadašnji uspjesi.

Poželjno je da se prikažu sve usluge koje nudite što će omogućiti lakšu komunikaciju sa korisnicima. Važno je napomenuti da osnovni podaci o firmi nije bit jedne web stranice. Ona mora zadržati i privući sve koji je posjete. Zbog toga je preporučljivo da imate i dosta zanmljivih tekstova koji su vezani za vašu branšu.

Tim sadržajem, uz dobru optimizaciju, možete privući potencijalne klijente koji su  ”kliknuli” na vaš tekst.

Održavanje web stranice

Kako bi vaša web stranica ostala relevantna u moru stranica na internetu važan je sadržaj.

Već smo spomenuli da zanimljiv i kvalitetan tekst na stranici može privući potencijalne klijente. Ako želite da vaš posao od njih ima koristi nije dovoljan tekst i osnovne informacije  već cjelokupni izgled. Na internetu vizualni izgled je sve. Zbog toga dobar dizajn stranice mora biti na prvom mjestu.

Također bitno je da bude prilagođena svim uređajima. Stranica koja nema verziju za preglednike sa mobitela gubi potencijalne klijente/korisnike.  Kako bi bila vidljiva važna je i njena optimizacija (SEO).

Ukoliko želite kvalitetnu web stranicu koja prikazuje identitet vaše kompanije najbolje je da posao prepustite stručnjacima. Izrada web stranica – Vendi.digital nudi kreiranje, održavanje i optimizaciju stranica kao i pisanje tekstova.

Web stranice su postale ne samo dio već ogledalo svakog poslovanja. One ispoljavaju vaše identitet i cjelokupni imidž kompanije. U 21. vijeku ne možete biti ozbiljno shvaćeni bez online prisustva. To je postao jedan drugi svijet u kojem možete dospijeti do većih ciljanih skupina, kupaca ili klijenata.

Popularno danas