14 divljerastućih orhideja prisutno na području Parka prirode Hutovo blato

U sklopu projekta “Inventarizacija i georeferenciranje vrsta i staništa divljih orhideja na području Parka prirode Hutovo blato“, kojeg posljednjih deset mjeseci provodi udruga „Bijeli bor“, utvrđeno je prisustvo 14 divljerastućih orhideja iz 6 rodova.

Najbrojniji rod je rod Anacamptis Rich., u okviru kojeg je konstatirano pet vrsta: Anacamptis coriophora (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase, Anacamptis laxiflora (Lam.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase, Anacamptis morio (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase, Anacamptis palustris (Jacq.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase, Lindleyana i Anacamptis pyramidalis (L.) Rich.

”Na osnovu izvršene fitogegografske analize divljerastućih orhideja na području PP Hutovo blato, evidentirano je da su najvećim dijelom zastupljene vrste sa mediteransko-submediteranskim areal tipom, što je i logično s obzirom da dato područje pripada mediteranskoj regiji. Manji broj vrsta pripada euroazijskom, srednjeeuropskom i južnoeuropsko planinskom areal tipu. Najveći broj divljerastućih orhideja registriran je na EUNIST tipu staništa D – područja močvarnih, tresavskih i ritskih staništa”, ističe glavni znanstveni suradnik na projektu mr.sc. Aldin Boškailo.

Iz udruge ističu kako se od ukupnog broja konstatiranih vrsta, na Crvenoj listi nalaze 4 vrste, od čega se jedna nalazi u kategoriji EN – ugrožena vrsta Spiranthes spiralis (L.) Chevall., a jedna u kategoriji CR – kritično ugrožena vrsta Orchis spitzelii Saut. ex W.D.J. Koch.

Na globalnoj razini IUCN listi se nalazi 5 vrsta orhideja, s najvećim brojem vrsta u kategoriji LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta. Na Crvenoj listi vaskularne flore Europe nalazi se 13 vrsta orhideja iz kategorija LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta, NT – gotovo ugrožena vrsta i DD – nedovoljno poznata vrsta.

  Imate problema sa sinusima: Probajte ovo i prodišite

Sve divljerastuće orhideje PP Hutovo blato su zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nalaze se u Dodatku II, koji podrazumijeva vrste kojima trenutno ne prijeti opasnost od istrebljenja i čija trgovina mora biti kontrolirana.

Anacamptis pyramidalis (L.) Rich. je jedina divljerastuća orhideja Parka prirode Hutovo blato koja se nalazi na listi Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija), i to u okviru Rezolucije br. 6, koja podrazumijeva biljne vrste koje zahtijevaju posebne mjere očuvanja njihovih staništa.

Također, ona je jedina divljerastuća vrsta orhideja Parka prirode Hutovo blato koja se nalazi na listi Direktive o staništima, u okviru dodatka II (biljne vrste od zajedničkog interesa čije očuvanje zahtjeva proglašenje posebno zaštićenih područja) i IV (biljne vrste od zajedničkog interesa kojima je potrebna stroga zaštita).

A ona se jedina od svih konstatiranih divljerastućih orhideja PP Hutovo blato zaštićena Uredbom o zaštiti divlje faune i flore i reguliranju njihove trgovine. Vrsta je uključena u Dodatak B, koji podrazumijeva vrste iz Dodatka II CITES Konvencije, osim vrsta za koje je Evropska Unija zatražila izuzeće.

”Orhideje predstavljaju jedno od najljepših i najugroženijih skupina na planeti Zemlji. Estetski značaj ovih biljaka je, pored ostalih, jedan od uzroka njihove eksploatacije od strane ljudi, također ugroženi su i zbog klimatskih promjena, te narušavanja prirodnog staništa. Prostor Parka prirode Hutovo blato predstavlja pravi prirodni dragulj gdje egzistiraju, gdje svoje utočište i mir pronalaze mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Kroz ovaj projekat doprinijelo se upoznavanje trenutnog diverziteta obitelji Orhidaceae na području PP Hutovo blato, budući da prema dostupnim literaturnim podacima, ova istraživanja na datom području do sada nisu izvršena. Također, dati rezultati će imati znatnu korist pri reviziji Crvene liste flore FBiH, te izradi lokalnih ekoloških planova upravljanja”, ističe Boškailo.

  FOTO | Ekipa Dječjeg vrtića Čapljina nastupila na maloj olimpijadi predškolskih ustanova

Rezultati istraživanja sumirani su u elaboratu kojeg su članovi ekspertnog tima predstavili na završnoj radionici.

Projekt “Inventarizacija i georeferenciranje vrsta i staništa divljih orhideja na području Parka prirode Hutovo blato“ sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH na osnovu provedenog Javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2021. godinu.

Objava 14 divljerastućih orhideja prisutno na području Parka prirode Hutovo blato pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi