Vlada HNK-a: Postignut sporazum o povećanju plata za 15 posto za oko 5.500 budžetskih korisnika

Na tragu ranije najave predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kanton a  dr. sc. Nevenka Hercega, na današnjemu sastanku predstavnika Vlade HNK-a i čelnika šest sindikata budžetskih korisnika postignut je konačan dogovor o povećanju plata budžetskikm korisnicima za 15 posto. Rast ličnih dohodaka biće ostvaren u dvije etape, odnosno kroz dvije godine, u visinama od 8 u prvoj i dodatnih 7 posto u drugoj godini, a obuhvatiće otprilike 5.500 budžetskih korisnika – osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Nakon nekoliko susreta i stalne komunikacije na relaciji Vlada – sindikalni partneri, danas je postignut obostrano zadovoljavajući dogovor da se, zbog aktuelne krize i evidentnih poskupljenja osnovnih životnih potrepština, ide na povećanje plata budžetskim korisnicima počevši već od 1. aprila tekuće godine za 8 posto, a od 1. januara 2023. godine za dodatnih 7 posto.

”Dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera prepoznatljivo su obilježje u radu kantonalne vlade. Potvrda ovakvog pristupa, uz do sad potpisanih čak 14 granskih kolektivnih ugovora,  snažno se ogledala i danas postignutim dogovorom da se, uprkos svim poteškoćama i izazovima, pristupi nužnom povećanju plata našim građanima koji primanja ostvaruju iz kantonalnih budžetskih sredstava”, kazao je predsjednik Herceg, istakavši kako je dogovoren održiv i realan ritam planiranoga rasta plata, ali i kako očekuje da će nedavna izmjena nepravednog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK-u u realizaciji ovog zajedničkog dogovora Vlade i socijalnih partnera.

”Premda uredno odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktuelne smo krize održali nekoliko sastanaka sa čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Premda smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plata, a podsjećam kako je ova vlada povećala plate svim budžetskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, u osnovnom obrazovanju i znatno više kroz usklađivanje plata, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnog trenutka i sveopšteg rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tom tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus, koji smo danas i utvrdili”, dodao je prvi čovjek Vlade, izrazivši zadovoljstvo današnjom završnicom višesedmičnih razgovora koja je, poručio je, jasan pokazatelj međusobnog uvažavanja i razumijevanja situacije u kojoj se društvo nalazi.

Vlada s ponosom, kako se navodi u saopštenju, ističe činjenicu da u potpunosti ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, uz neke i dodatne pogodnosti prema budžetskim korisnicima. Takođe, uz brigu o materijalnomu statusu, nedavno se snažno zauzela za rješavanje radno-pravnih statusa značajnoga broja prosvjetnih radnika koji su godinama čekali na stalno zaposlenje, kao i za rješavanje jednoga od najtežih naslijeđenih finansijskih izazova, a riječ je o sudskim presudama za što je do sad izdvojeno više od 25 miliona KM.

”Zbilja je važno podsjetiti kako ova vlada kontinuirano povećava sredstva za obrazovanje, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, turizam, naukut, saobraćaj, Aerodrom Mostar, infrastrukturu, strateške projekte jedinica lokalne samouprave, univerziteta, stipendije, subvencije, zdravstvene i bolničke ustanove, sport i kulturu, naše borce te brojne druge aktivnosti ključne za cjelokupan rast i razvoj. Stoga, zahvaljujem predstavnicima sindikata koji su prepoznali naš rad i našu predanost postavljenim ciljevima, posebno na strpljenju i razumijevanju objektivnih okolnosti, što je rezultiralo današnjim dogovorom, odnosno potvrdilo da se korektnim dijalogom uvijek može doći do zadovoljavajućega ishoda za sve uključene strane”, zaključio je predsjednik Herceg.

Predstavnici sindikata još su jednom istakli poteškoće s kojima se građani susreću zbog aktuelne krize koja je dovela do značajnih poskupljenja. Dodali su i kako razumiju napore Vlade da, sukladno budžetskim mogućnostima, ublaži udar na građanski životni standard.

Danas postignuti dogovor, Vlada će odlukom potvrditi na prvoj sljedećoj sjednici.

(NovaSloboda.ba)

if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';

n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;

t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];

s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script',

'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

fbq('init', '375462996450076');

fbq('track', 'PageView');


novasloboda.ba
#Vlada #HNKa #Postignut #sporazum #povećanju #plata #posto #oko #budžetskih #korisnika

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas