VijestiUG “Za Doljanku”: Krivična prijava protiv ministrice Đapo

  UG “Za Doljanku”: Krivična prijava protiv ministrice Đapo

  Udruženje građana „Za Doljanku“ iz Jablanice, koje se bori za zabranu rada mini hidroelektrane Zlate na rijeci Doljanki, podnijet će krivičnu prijavu protiv federalne ministrice zaštite okoline, Edite Đapo i tražit će njenu smjenu.

  To je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije Udruženja u Mostaru, na kojoj je rečeno da organi vlasti, od općine do Federacije, nisu ispoštovali dvije presude nadležnih sudova u korist Udruženja o poništenju okolinske dozvole i rješenjâ o gradnji te mini hidroelektrane, prenio je Radio gradska mreža – Mostarski radio.

  Udruženje „Za Doljanku“ saopćilo je kako su sve instance vlasti pogodovale investitoru, te izdavale dozvole za izgradnju mini hidroelektrane „Zlate“, čime je, tvrde, dozvoljeno bogaćenje pojedinca na račun lokalne zajednice.

  Potpredsjednica Udruženja, Naza Spahić podsjetila je da je jula prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolinsku dozvolu Federalnog ministarstva okoliša, te da je Federalnoj regulatnornoj komisiji FERK upućen zahtjev za oduzimanje dozvole za rad. Međutim, FERK je od Ministarstva dobio obrazloženje da po novom Zakonu investitor ne treba ishodovati okolinsku dozvolu.

  “Međutim, u novom zakonu o zaštiti okoliša je navedeno kako svi predmeti, započeti po starom zakonu, moraju biti po istom i okončani, što je Ministarstvo u ovom slučaju, prilikom obrazloženja, skroz zanemnarilo”, naglasila je Spahić.

  Ona je podsjetila i da je investitor podnio zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole, što je Ministarstvo odbilo, upravo uz obrazloženje da ne treba nova dozvola.

  Spahić tvrdi da je time Ministarstvo stvorilo privid da je odluka donesena u korist građana, a na štetu investitora.

  “Međutim, upravo je suprotno. Ovim rješenjem Ministarstvo ustvari investitora pribavljanja nove okolinske dozvole, izrade nove studije uticaja na okoliš, u čijem ponovljenom postupku bi građani morali po sili zakona učestvovati, odnosno, oslobađa ga ispravljanja nedostataka već izrađene studije, na koje je Kantonalni sud u Sarajevu ukazao presudom, kojom je poništena okolinska dozvola za mini hidroelektranu ‘Zlate’”, rekla je Spahić.

  Iz Udruženja “Za Doljanku” su podsjetili i da je Kantonalni sud u Mostaru krajem prošle godine poništio Rješenje Ministarstva građenja HNK-a i Službe za upravu Općine Jablanica.

  Iz Udruženja su na press-konferenciji kazali da je korupcija postala stil života zvaničnika.

  “U slučajevima kada se radi o malim, običnim ljudima, presude sudova se dosljedno poštuju, pa ih se recimo zbog nelegalne sječe par metara drva osuđuje, zatvara i naziva lopovom, a u slučajevima kada se radi o sistemskoj korupciji, u čiji su lanac uvezani ljudi poput predsjednika mjesne zajednice do federalnog ministra, i gdje se radi o milionskim iznosima, presude suda se ne poštuju”, rekao je predsjednik Udruženja „Za Doljanku“, Dženan Šašić.

  Zbog ignorisanja presuda, najavljuju da će ići i pred međunarodne sudove, kao i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv federalne ministrice okoliša Edite Đapo.

  (StarMo)

  mostarski.ba
  #Doljanku #Krivična #prijava #protiv #ministrice #Đapo

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img