U Mostaru održana diskusija ‘Nevidljive žene u zdravstvu Mostara’

          Incijativa građanki i građana Mostara 08. Novembra organizirala je panel diskusiju, pod nazivom „Nevidljive žene u zdravstvu Mostara“.

Događaj se održao  na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru. 

Panelistice: doc.dr. sc. Amela Hajdarović, dipl. med. sr. i doc.dr.sc. Ivona Ljevak, dipl. med. sr. govorile su o trenutnom položaju medicinskih sestara, ulozi medicinske sestre i medicinskih tehničara, izazovima sa kojima se u svom radu suočavaju.

Naime, na događaju su, panelistice, diplomirane medicinske sestre, predstavile vlastiti rad na polju zdravstva, ali i goste panel diskusije upoznale o nevidljivim ženama, medicinskim sestrama iz Mostara.

Naime, žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i zvanični podaci o njihovom radu su oskudni.

Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile historiju zdravstva Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti historiju zdravstva grada.

U Mostaru održana diskusija 'Nevidljive žene u zdravstvu Mostara'

– „Projekt finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“. U narednom periodu Incijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

IZJAVE:

Ifeta Ćesir Škoro, predsjednica udruženja “Inicijativa građana i građanki Mostara”

‘U našem gradu žene su prilično nevidljive u svim sferama života. Želimo pokazati koliko su medicinske sestre važne u procesu zdravstvene njege. Kada dođete u zdravstvenu ustanovu prva osoba koja vas dočeka je medicinska sestra i nju svi zaboravimo’

  U Pavarotti centru “Dokumentarno-filmski program”…

Ivona Ljevak, panelistica i djelatnica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru

”Mi smo definitvno nevidljive u sustavu. Vidljiva je sestra onoliko koliko nam je potrebna. Morate znati da bez sestre nema zdravstvenog sustava. Ona je prva i zadnja koja je uz bolesnika.”

Amela Hajdarović, panelistica i glavna medicinska sestra Odjela za neurologiju i psihijatriju Kantonalne bolnice ”dr. Safet Mujić” Mostar

”Sestrinstvo je snažna profesija.   No, ono ne zauzima ono mjesto danas koje bi trebalo da zauzima. Jer o sestrinstvu pričamo tek zadnjih par desetljeća. Moramo pričati više o sestrinstvu, moramo medijski istupati. Da budemo primjetne, da ne budemo gurnute na samu marginu dešavanja. ‘dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi