More
  VijestiSDP: U HNK-u odmah ukinuti porez na prvu nekretninu i uvesti porodiljske...

  SDP: U HNK-u odmah ukinuti porez na prvu nekretninu i uvesti porodiljske naknade od 1.000 KM

  Kantonalni odbor SDP BiH HNK-a pozdravlja činjenicu da su se inicijativi SDP-a o oslobađanju plaćanja poreza na kupovinu prve nekretnine za stambenu namjenu u Skupštini HNK pridružili poslanicivladajuće SDA-HDZ koalicije, navodi se u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

  Iz SDP-a podsjećaju da su inicijativu da mladi bračni parovi budu oslobođeni ovog nepotrebnog i štetnog nameta uputili prije dvije i po godine i da im je drago da su sličnu inicijativu, iako nakon dvije i po godine čekanja, sada uputili i neki drugi poslanici.

  „Iako je nevjerovatno da je trebalo toliko vremena da se ozbiljnije počnje razmišljati o realizaciji ove  izuzetno korisne mjere, pozdravljamo jednoglasno usvajanje zaključka u Skupštini HNK po komeće Vlada morati krenuti u realizaciju izmjene zakona.

  Da se vladajuće garniture neće tek tako odreći prihoda iz ovog harača, svjedoče sramotna izjašnjenja po kojima su Vlada HNK i Grad Mostar protiv toga da se mladi bračni parovi oslobode ovog poreza.

  Potpuno je jasno da ovakvim neracionalnim razmišljanjima vladajuća koalicija SDA-HDZ u Gradu Mostaru i HNK direktno podstiče što brže i što masovnije iseljavanje mladih ljudih iz Mostara i Hercegovine.

  U nedostatku mogućnosti stambenog osamostaljenja i pristojnih uslova za formiranje i širenje porodice, mnogi mladi ljudi se i ne odlučuju na taj korak u ovoj državi. Umjesto toga, oni odlaze iz države, natalitet pada, a postavljaju se nova i teško rješiva socijalna pitanja.

  Bez obzira na stavove otuđene i odnarođene bahate vladajuće garniture, pozivamo poslanike u Skupštini HNK-a da se konačno otrgnu iz ralja svoje stranačke stege i u što bržem mogućem vremenskom roku izglasaju ukidanje spomenutog nameta.

  Takođe, isto očekujemo kada je u pitanju inicijativa Kluba poslanika SDP-a u Skupštini HNK-a kojom se predviđa uvođenje porodiljske naknade u 12.mjesečnom trajanju u visini od 1.000 KM, odnosno u visini jedne prosječne plate u FBiH“, navodi se u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

  (NovaSloboda.ba)


  novasloboda.ba
  #SDP #HNKu #odmah #ukinuti #porez #prvu #nekretninu #uvesti #porodiljske #naknade

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img