“MISLIM, DAKLE NE SUM”: Zašto studenti više ne žele studirati u Mostaru?

Putujući po Hercegovini prethodnih mjeseci su svi putnici iz svojih prometnih vozila mogli vidjeti skupo plaćene ‘bilboarde’ u okviru kampanje Sveučilišta u Mostaru.
Na plakatu se može vidjeti mlada brucošica koja sjedeći za laptopom gleda u daljinu i očigledno razmišlja što, gdje i koji fakultet upisati nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Uz tu sliku napisana je poruka „Mislim, dakle SUM“. Evidentno je riječ o modificiranoj Descartovoj poznatoj izreci „Cogito ergo sum“ („Mislim, dakle jesam“ ) koja je trebala poslužiti da se uz igru riječi i skraćenica privuku brucoši na upis na Sveučilište u Mostaru.

‘Mislim, dakle NE SUM’

Međutim, sudeći po brojevima studenata koji su ove godine upisali neki od fakulteta na PR-ovski dobro razvikanom SUM-u izgleda da su budući studenti dobro razmislili i odlučili ne upisivati se na SUM.

“MISLIM, DAKLE NE SUM”: Zašto studenti više ne žele studirati u Mostaru?

Tako da bi adekvatnija poruka nakon prvih razredbenih ispita bila: ‘Mislim, dakle NE SUM“. Porazan broj prijavljenih i upisanih na Sveučilište u Mostaru jasna je poruka što budući studenti zaista misle o kvaliteti obrazovanja na jedinom sveučilištu u Bosni i Hercegovini koje se voli hvaliti da nastavu izvodi na hrvatskom jeziku.
Kolika je apsurdnost cijele situacije govori činjenica da je studiranje tog ‘Hrvatskog jezika’ na Filozofskom fakultetu Sveučilištu u Mostaru upisalo samo dvoje studenata. Isto toliko će ići na “Arheologiju“, a samo jedno na „Latinski jezik i rimsku književnost“.
Nešto bolja situacija je kada je riječ o ‘Logopediji’ i ‘Psihologiji’ jer se tu prijavilo 50 studenata.
Mizerni brojevi s mirisom katastrofe prisutni su na mnogim smjerovima kada je riječ i o drugim fakultetima. Tako je primjerice ‘Agronomiju’ upisalo tek 12, a studij ‘Prehrambene tehnologije“ 13 studenata. Također, studij ‘Turizma i zaštite okoliše’ redovno će pohađati dvoje, a izvanredno troje studenata. Matematiku i razrednu nastavu odabralo je po četvero studenata. Nešto bolja situacija je ipak kada je riječ o informatici i koneziologiji na koju će ići 36, odnosno 32 studenata.
Pravni fakultet je upisalo 36 studenata. Istovremeno na ‘građevinu’ će ići 58 studenata, „geodeziju“ je odabralo 18, a ‘arhitekturu i urbanizam“ 51 student.
 Uz ove ‘građevinske’ smjerove jedina svijetla točka je Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike na čija tri smjera se upisalo oko 180 studenata.

  Slavonija i Baranja kakve su nekad bile – Garavi snimili novi spot i oživjeli neka davna vremena

Katastrofalni podaci

Na Sveučilištu u Mostaru se tješe da je ipak riječ o prvom upisnom roku te se nadaju da će u rujnu biti nešto bolja situacija jer će mnogi studenti odabrati Sveučilište u Mostaru kao rezervnu opciju nakon što im ‘propadnu’ prvi odabiri.

Međutim, to nije nikakva utjeha jer pokazuje potpunu jasnu činjenicu da na Sveučilište u Mostaru dolaze samo oni studenti koji u određenom trenutku nemaju drugog izbora jer nisu uspjeli upisati na neko drugo, ‘atraktivnije’ sveučilište u Hrvatskoj, Europi ili u BiH.

Također, veliki broj studenata iz Hrvatske dolazi u Mostar nakon što ne uspije upisati željeni fakultet u Hrvatskoj, pa se onda nakon godinu dana studiranja u Mostaru prebaci na neko od hrvatskih visokoobrazovnih institucija. Na taj način Sveučilište u Mostaru služi kao svojevrsni ‘protočni bojler’ preko kojeg je moguće zaobilaznim putem s odgodom od godinu dana ipak završiti na nekom sveučilištu u Hrvatskoj.

S obzirom na brojeve prije 10-ak godina, riječ o katastrofalnim podacima koji vjerodostojno dokazuju i pokazuju stupanj odlaska i nestanka mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Posebno se to odnosi na Hrvate jer je mostarsko Sveučilište zamišljeno kao ono koje će okupljati buduće akademske građane i na nacionalnoj osnovi.

Propast ovog koncepta započeo je onog momenta kada su svi građani s hrvatskim putovnicama dobili pristup obrazovanju u bilo kojoj europskoj zemlji. Također, veliki broj mladih Hrvata više uopće ne razmišlja o Sveučilištu o Mostaru kao prvoj opciji već se sve više opredjeljuju i za druge visokoobrazovne institucije u Bosni i Hercegovini.
Istovremeno, Sveučilište u Mostaru suočeno je sa sve većim odljevom kvalitetnih kadrova koji uslijed korupcije, klijentelizma i nepotizma svoju budućnost ne vide u ovoj ustanovi već sve više odlaze tamo gdje će lakše i brže napredovati, te na taj način osigurati bolju egzistenciju.

  Posebna parkirališta u Gradu Mostaru

Studenti bježe od Mostara

Istovremeno, rukovodstvo Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom Zoranom Tomićem ponaša se kao političko krilo jedne političke opcije te očigledno se bavi svime osim onim što bi trebali.

Tako iz godine u godinu u javnost dospijevaju informacije o kupovini i prodaji raznih građevina kao da je riječ o ‘agenciji za nekretnine’ a ne ozbiljnoj visokoobrazovnoj ustanovi. Uz to, gotovo svi ključni akteri i suradnici uključeni su u razne privatne poslovne aktivnosti ‘nakačene’ na razne proačunske ‘izvore’ kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

Kao konačni rezultat vidljive su razne izgrađene vile i kućetine po raznim hercegovačkim i jadranskim destinacijama. Kada se sve uzme u obzir dobri poznavatelji prilika na Sveučilištu u Mostaru kažu da uopće nije čudno da su studenti vidjevši kampanju s bilboarda u kojim se pozvaju da razmisle, uistinu to učinili i odlučili otići što je dalje moguće od Sveučilišta u Mostaru. Oni koji nemaju izbora druga su priča. Brojevi s upisa jasna su poruka vodstvu Sveučiliša, ali i ukupnoj vladajućoj politici. J. S.

“MISLIM, DAKLE NE SUM”: Zašto studenti više ne žele studirati u Mostaru? Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi